maandag 23 juli 2012

EU versoepelt visumplicht voor meer Oekraïners

De Europese Unie heeft de lijst uitgebreid van inwoners van Oekraïners die eenvoudiger aan een Schengen-visum kunnen komen. Daartoe is maandag een overeenkomst gesloten in Brussel. Eurocommissaris Stefan Fule en minister Kostjantin Hrisjenko zetten beiden hun handtekening onder het verdrag.

Daarvan profiteren bijvoorbeeld journalisten, cameramensen en geluidstechnici. Zij kunnen voortaan volstaan met een verklaring van hun werkgever dat zij in de EU werkzaamheden gaan verrichten in plaats van de uitnodiging vanuit de Europese Unie die ze tot dusverre moesten overleggen. Ook Oekraïners die deelnemen aan een uitwisseling met een partnergemeente in de EU vallen onder de versoepeling.

Wie vanuit Oekraïne op familiebezoek wil in de EU - en dat kunnen zowel Oekraïense familieleden zijn als inwoners van een EU-land - kan er ook een beroep op doen Dat geldt tevens voor de begeleiders van Oekraïners die in de EU een medische behandeling ondergaan. Verder geldt de versimpelde visumaanvraag voor leden van maatschappelijke organisaties, mensen die beroepshalve vergaderingen, cursussen of tentoonstellingen bezoeken, voor vertegenwoordigers van kerkgenootschappen en voor deelnemers aan grensoverschrijdende EU-programma's.

Opvallend genoeg schaft de Europese Unie de visumplicht af voor de houders van een biometrisch paspoort, waarover in Oekraïne al veel woorden vuil zijn gemaakt maar dat er nog altijd niet is. Minister Hrisjenko heeft inmiddels laten weten dat hij het akkoord ziet als ''een belangrijke stap naar de afschaffing van de visumplicht".

Bron: Interfax-Oekraïne, Ukrinform

Geen opmerkingen: