dinsdag 10 juli 2012

'Oppositie is tegen eerlijke verkiezingen'

De oppositiepartijen zijn tegen camera's in de stembureaus omdat zij bang zijn voor open en eerlijke verkiezingen, veronderstelt het parlementslid Vladislav Zabarski van de regerende Partij van de Regio's. "Hun verzet tegen het wetsvoorstel waarin allerlei beschermende maatregelen voor eerlijke verkiezingen zijn vastgelegd was bij het hysterische af", aldus Zabarski, de indiener van het wetsvoorstel.

Het door het parlement aangenomen wetsvoorstel gaat er van uit dat in ieder stembureau tenminste twee camera's komen waarvan de beelden op een website voor iedereen te zien zijn. Daarmee is een investering van 100 miljoen euro gemoeid. De camera's moeten ook het tellen van de stemmen registreren. Het is de bedoeling dat de beelden worden opgeslagen en bewaard door de lokale overheid.

Kritiek op het geldverslindende plan is er niet alleen vanuit de oppositie. Ook de Oekraïense Internet Federatie vindt de webcams in de stemlokalen maar onzin. Tetjana Popova van de federatie: "Technisch is het geen probleem, maar ik geloof niet dat de webcams daadwerkelijk fraude tegen kunnen houden bij de parlementsverkiezingen in oktober. Het gaat hier eerder om een geslaagde lobby van het bedrijf dat de camera's levert."

Uit de branche komt ook de kritiek dat de periode tot aan de verkiezingen, slechts vier maanden waarin ook nog de vakantieperiode, veel te kort is om overal in het land webcams in stemlokalen op te hangen.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: