zondag 22 juli 2012

Freedom House voelt zich genegeerd in Oekraïne

De autoriteiten in Oekraïe doen niets uit op Freedom House, meent de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie. "Onze waarschuwingen dat het met de democratie de verkeerde kant op gaat, zijn aan dovemansoren gericht", constateert voorzitter David Kremer. Het ontbreken van enige reactie, maar ook de veroordeling door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens van de manier waarop met oud-minister Joeri Loetsenko wordt omgesprongen, spreken wat Kremer betreft boekdelen.

In Oekraïne gaat bovendien de beschuldigende vinger richting president Viktor Janoekovitsj en zijn familie die het middelpunt van corruptie zijn, aldus Kremer in een interview met Radio Svoboda.

Hij constateert dat de autoriteiten niet bereid zijn tot enig compromis als het gaat om oud-ministers als Timosjenko, Loetsenko en Ivasjenko. De recente uitspraak van het Europese Hof heeft daar niets aan veranderd. Kremer: "Wij maken ons ook zorgen om de toename van de corruptie. Toen wij onderzoek deden voor de in april uitgekomen rapportage kwamen we een nieuwe uitdrukking tegen in Oekraïne. Dat is de familisering."

De medewerkers van Freedom House maakten de burgemeestersverkiezing in Oboekiv van dichtbij mee. Het bleek een 'smerige' verkiezing. "Dat maakt ons ook zo somber over de komende parlementsverkiezingen." De media hebben het momenteel moeilijk, zegt Kremer in het interview. "Wij maken ons zorgen om de werkwijze die de autoriteiten hanteren bij het toekennen van vergunningen aan de media."

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: