zondag 15 juli 2012

Partij geeft Arseni Jatsenjoek dispensatie


Arseni Jatsenjoek en enkele van zijn partijgenoten hebben van de Beweging voor Verandering toestemming gekregen om op de kieslijst van de Moederlandpartij te staan bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. Het partijcongres besloot hiermee zaterdag in te stemmen, hoewel het volgens de regels eigenlijk niet is toegestaan om voor een concurrerende partij uit te komen.

Tot dusverre was het mogelijk om na de verkiezingen een 'blok' te vormen met een andere partij, maar de Kieswet staat dit na de komende verkiezingen niet meer toe. Jatsenjoek krijgt nu de tweede plek op de kieslijst van de Moederlandpartij, waarbij er een gerede kans is dat hij lijsttrekker wordt als Joelia Timosjenko's veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf niet snel ongedaan wordt gemaakt.

Jatsenjoek's positie als partijleider van de Beweging voor Verandering gaat straks in de verkiezingstijd over naar secretaris Svitlana Vojtsechovska. Op 23 april besloten zes oppositiepartijen gezamenlijk de verkiezingsstrijd in te gaan om zo voldoende tegenwicht te bieden tegen de huidige regeringscoalitie van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: