woensdag 11 juli 2012

Record aantal demonstraties in mei en juni

Er is in Oekraïne nog nooit zoveel gedemonstreerd tegen het regeringsbeleid als in de afgelopen twee maanden. In mei waren er 321 straatprotesten en in juni zelfs 323. Dat is ruim boven het oude record van november 2010 toen ondernemers uit het hele land het plein Maidan in de hoofstad Kiev langdurig bezet hielden. In die maand ging het om 'slechts' 292 demonstraties.

Het onderzoeksbureau SRC houdt al geruime tijd het aantal demonstraties bij en heeft daardoor een goed beeld van de stemming in het land. SRC verwacht dat het record van juni deze maand opnieuw gebroken wordt. In de eerste week van juli werden namelijk al 139 demonstraties geregistreerd. Dat betekende een dagelijks gemiddelde van 20 protesten. In het afgelopen jaar lag het gemiddelde op 6.

De recente toename van het aantal demonstraties komt volgens SRC vooral door de omstreden taalwet waardoor het Russisch praktisch tot tweede officiële taal in Oekraïne wordt verheven. In de regio Lviv werd daartegen 16 maal gedemonstreerd, in Ivano-Frankivsk 9 en in Charkiv en Rivne 6 maal. In Transkarpatië waren 5 protesten tegen de taalwet en in Kiev 9.

Bijna de helft van de demonstraties was van een bescheiden omvang, met minder dan 100 deelnemers. Veel demonstraties zijn op touw gezet door politieke partijen die garen hopen te spinnen bij de Russische taalwet.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: