vrijdag 20 juli 2012

Janoekovitsj bezorgd om druk op media

President Viktor Janoekovitsj heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de problemen rond de nieuwssite LB.ua en de tv-zender TVi. Hij heeft procureur-generaal Viktor Psjonka van het Openbaar Ministerie en algemeen directeur Oleksandr Klimenko van de Belastingdienst opgedragen om uit te zoeken of de strafrechtelijke onderzoeken tegen de media gerechtvaardigd zijn.

"In een democratisch land als het onze is het van fundamenteel belang om de vrijheid van meningsuiting te garanderen. De media moeten gevrijwaard blijven van onnodige onderzoeken", aldus Janoekovitsj. "De regering moet alles in het werk stellen om de media te beschermen en daarmee het recht van de kiezers op een pluriforme nieuwsvoorziening, zeker met het oog op de komende verkiezingen."

Eerder dit jaar droeg het parlement de regering op om de media, met name de media die op de hand zijn van de oppositie, niet onder druk te zetten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind oktober.

Openbare aanklager Anatoli Melnik in Kiev heeft inmiddels ontkend dat het strafrechtelijke onderzoek naar het schenden van de privacy van het parlementslid Volodimir Landik van de regerende Partij van de Regio's politiek gemotiveerd is. "Het is een onderzoek naar iets wat bij de wet verboden is", aldus Menik over het onderzoek naar LB.ua,

Eigenaar Mikola Kniazhitski van de tv-zender TVi wordt er van beschuldigd van belastingontduiking voor een bedrag van 304.571 euro.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: