woensdag 9 november 2011

Zwarte handel in landbouwgrond floreert

Hoewel de verkoop van landbouwgrond sinds 1992 officieel verboden is, wordt er jaarlijks toch voor naar schatting 665 miljoen euro verkocht. Daarmee is Oekraïne één van Oost-Europa's illegale markten van landbouwgrond. Dat gebeurt dat met instemming van de lokale overheid. Corrupte bestuurders vullen hun zakken met illegale grondverkopen waarmee ze niet alleen de overheid, maar vooral ook de toch al arme plattelandsbevolking benadelen.

Volgens de overheidscommissie voor landbouwgrond SCLR is bijna 20 procent van het totale areaal aan landbouwgrond in de afgelopen tien jaar van eigenaar veranderd. De zwarte handel heeft sinds 1992 altijd bestaan, maar floreert nu als nooit te voren. Landbouwgrond wordt volgens de organisatie Groen Front zelfs onomwonden in advertenties in lokale kranten te koop aangeboden.

De lokale krant Premier in Charkiv ging in minder dan een maand van 58 naar 300 aanbiedingen. De zwarte markt heeft nu ook het internet ontdekt, want daar zijn inmiddels honderden aanbieders te vinden. Op de populaire website AllBiz alleen al staan bijna 200 handelaren te vinden. Sommigen bieden zelfs aan dat ze binnen een dag de verkoop en overdracht rond kunnen hebben.

De kopers zijn boeren, kwekers, bloemenhandelaren en koopkrachtige huiseigenaren die zich zo een blijvend vrij uitzicht willen verschaffen. De verkopers zijn bedrijven die door de lokale overheid zijn ingehuurd, maar soms zijn het de bestuurders zelf die landbouwgrond te koop aan bieden.

Er is nog iets bijzonders aan de hand. De bovenlaag van landbouwgrond wordt soms afgegraven en per vrachtwagenlading verkocht, afgemeten aan de lading van een Russische Kamaz-truck die tien ton kan laden. De afgegraven grond wordt - al dan niet illegaal - volgestort met afval, terwijl de vruchtbare grond elders wordt gebruikt. De prijs is afhankelijk van het seizoen: 110 tot 133 euro in voorjaar of zomer, 60 tot 74 euro 's winters. Volgens de SCLR is op deze manier al op grote schaal landbouwgrond vernield.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: