donderdag 10 november 2011

'We are Europeans' nieuwe vorm van protest

Europa is plotsklaps populair in Oekraïne. Wellicht is het uit protest, omdat de regering zich met president Viktor Janoekovitsj zich afwendt van de Europese Unie. Hoe dan ook, de souvenirverkopers op het plein Maidan in de hoofdstad Kiev kunnen de EU-vlaggetjes ineens niet meer aanslepen. Ook op Facebook is de plotselinge interesse in Europa merkbaar.

Op 20 oktober verzamelde zich een groep van 200 Oekraïners, voor het merendeel journalisten, bij het parlementsgebouw waar ze de boodschap 'We are Europeans' uitdroegen. Ze besloten een community op Facebook onder deze noemer op te zetten. Dat bleek een goede zet. Binnen een week meldden zich meer dan 1.500 supporters aan en werden er dertien regionale pagina's opgezet vanuit alle windstreken. Inmiddels is sprake van een olievlek: het aantal mensen dat een Facebook-uitnodiging accepteert ligt onverwacht hoog.

De tweede bijeenkomst van 'We are Europeans' op woensdag 26 oktober in Kiev trok 300 deelnemers. De verwachtingen zijn hooggespannen. De initiatiefnemers streven naar vreedzaam protest tegen de huidige trend om Europa de rug toe te keren. "Wij willen goedopgeleide, eerlijke mensen gaan mobiliseren die bereid zijn om échte verandering in dit land te brengen. Een denktank van 200 personen kan al veel bereiken", aldus Jevgen Ichelzon in zijn weblog bij de Ukrainska Prvada. Ichelzon is één van de initiatiefnemers en intellectuele leiders van 'We are Europeans'.

Bronnen: Kyiv Post, WikiNoticia

Geen opmerkingen: