zondag 20 november 2011

Oekraïne scoort onveranderd hoog met tuberculose

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Oekraïne op de zevende plaats gezet op een lijst met landen waar de meeste tuberculose voorkomt. Die lijst wordt aangevoerd door Rusland en achtereenvolgens Georgië, Moldavië, Kirgizië, Roemenië en Kazachstan.

Oekraïne heeft vooral te maken met multiresistente tuberculose, waarvan de behandeltijd 18 tot 24 maanden is en de kosten kunnen oplopen tot honderdmaal de behandeling van de 'gewone' tuberculose. Multiresistente tuberculose ontstaat onder meer door verkeerde of kwalitatief slechte medicijnen.

Als het gaat om de groei van het aantal gevallen van multiresistente tuberculose, dan staat Oekraïne in Europees verband op de tweede plaats na Rusland en vierde in de wereld. Het aantal patiënten met tbc groeit driemaal zo snel in de oostelijke regio's van Oekraïne dan in de westelijke (15 tegen 5 procent).

Vorig jaar kreeg Oekraïne 76,5 miljoen euro van het Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria. Van dit geld moet in vijf jaar tijd een modern opsporings- en behandelingssysteem worden opgezet.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: