zaterdag 19 november 2011

Actiegroep Femen maakt zichzelf ongeloofwaardig

Door tegen van alles en nog wat te demonstreren, maakt Femen zichzelf ongeloofwaardig. De actiegroep die strijdt voor voor vrouwenrechten en tegen prostitutie duikt de laatste tijd op de gekste plaatsen op. Recentelijk nog in het Vaticaan, om daar met ontblote borsten te protesteren onder het bordes van paus Benedictus. Ze protesteerden tegen het verbod op autorijden door vrouwen in Saoedie-Arabië en in Frankrijk tegen de vrijspraak van verkrachting door de Franse politicus Dominic Strauss-Kahn.

Drie jaar geleden werd Femen opgezet door studentes die, uitdagend gekleed, de in Oekraïne wijdverbreide prostitutie aan de kaak te stellen met een mars door de hoofdstad Kiev. De vrouwen hadden borden bij zich met de tekst 'Oekrane is geen bordeel'. Het was de bedoeling de aandacht te trekken, maar dat lukte pas echt toen de vrouwen hun borsten ontblootten.

De vrouwen van Femen zijn verworden tot publiciteitsgeile showgirls, aldus de Kyiv Post in een analyse van de situatie waarin Femen verzeild inmiddels verzeild is geraakt. "Als je overal tegen protesteert, dan protesteer je nergens tegen. Met hun aanstootgevende gedrag doen ze het imago van Oekraïne kwaad en dient hun protest niet meer de zaak waar het om begonnen is: opkomen voor vrouwenrechten."

De media laten graag foto's en filmpjes zien van de protestacties van Femen. Niet omdat ze achter de eisen van Femen staan, maar omdat het verkóópt. Wakker worden, roept de Kyiv Post, de vrouwen van Femen op: "De mensen die naar foto's en filmpjes van jullie protestacties kijken, doen dat niet omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat jullie er mee willen bereiken. Dat zien ze waarschijnlijk niet eens."

De redactie van de Kyiv Post heeft Femen in de afgelopen drie jaar steeds de publiciteit gegeven die ze zocht. "Maar we overwegen daar mee te stoppen, omdat we onderhand vinden dat de activiteiten van Femen niet meer stroken met haar doelstelling. We blijven publiceren over de acties van Femen, maar alleen als die nieuwswaardig zijn en niet alleen omdat ze mooie plaatjes opleveren." De Kyiv Post voegt er nog aan toe dat de redactie zich onderhand, na alle buitenlandse reisjes van de vrouwen, afvraagt wie dat allemaal financiert en welke achterliggende belangen daarmee gediend worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: