zaterdag 26 november 2011

Amnesty dringt opnieuw aan op vrijlating Timosjenko

Amnesty International heeft nog maar 'ns herhaald dat voormalig premier Joelia Timosjenko zo snel mogelijk vrij moet komen, maar de mensenrechtenorganisatie beschouwt haar niet als een gewetensgevangene. Evenmin oordeelt Amnesty dat Timosjenko's gevangenschap als wreed of mensonterend.

De Oekraïense oppositieleider onderging enkele dagen geleden een medisch onderzoek in een ziekenhuis en wordt nu behandeld voor haar rugklachten in het detentiecentrum waar ze sinds 5 augustus verblijft. Daar is niets mis mee, meent Amnesty. Het is zeker geen overtreding van artikel 3 van de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens, zoals Timosjenko's advocaat heeft aangevoerd.

"Toen Joelia Timosjenko werd veroordeeld, gaf Amnesty te kennen dat de daden waarvoor ze werd veroordeeld niet als een misdrijf aangemerkt worden en dat haar strafvervolging was ingegeven door politieke motieven. Nu ze nog altijd gevangen zit, blijven we er op hameren dat het vonnis ongedaan wordt gemaakt en zij wordt vrijgelaten. Dat blijven we doen zolang ze in de gevangenis zit", heeft Amnesty International vrijdag in een verklaring laten weten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: