vrijdag 18 november 2011

Timosjenko's partij wil buitenlandse artsen aan haar bed

De gezondheid van voormalig premier Joelia Timosjenko gaat achteruit, aldus vice-fractievoorzitter Oleksandr Tursjinov van de Moederlandpartij. Op een persconferentie gaf hij vrijdag te kennen dat partijgenoten van Timosjenko een beroep willen doen op buitenlandse artsen om zowel haar als andere politieke gevangenen te onderzoeken. Timosjenko heeft niet alleen last van hevige rugpijn, maar ze heeft ook overal blauwe plekken, sommige met een doorsnee van meer dan vijftien centimeter. Van die blauwe plekken had ze tijdens haar proces ook al last.

De Moederlandpartij heeft een open brief gestuurd aan het internationale Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en Artsen zonder Grenzen met het verzoek om met name Timosjenko en haar voormalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko te komen onderzoeken. Ook heeft de partij inmiddels diverse ambassades benaderd met het verzoek dat ze zich op de hoogste stellen van de gezondheidstoestand van politici die al een tijdje achter de tralies zitten.

Minister Oleksandr Anisjenko zegt in een reactie op het verzoek om buitenlandse artsen Timosjenko te laten onderzoeken dat dit buiten het detentiecentrum alleen mogelijk is als de rechtbank daar toestemming voor geeft. Anisjenko ontkent dat de oud-premier al twee weken geen arts aan haar bed heeft gehad, zoals haar partijgenoten beweren. Volgens de minister heeft ze twintigmaal bezoek van een dokter gehad, maar heeft ze zelf slechts vijfmaal ingestemd met een medisch onderzoek.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: