dinsdag 29 november 2011

De dagen van Azarov's kabinet lijken geteld

Het moment nadert dat president Viktor Janoekovitsj premier Mikola Azarov en z'n kabinet aan de kant zet. De internetkrant LigaBusinessInform meldt op gezag van een bron uit de omgeving van Janoekovitsj dat hij van plan is om vice-premier Andrei Klujev een nieuw kabinet te laten formeren. De belangrijkste reden voor Azarov's aanstaande vertrek is de impopulariteit van zijn kabinet en de manier waarop het omgaat met de toenemende protesten tegen het regeringsbeleid.

De dood van een 70-jarige hongerstaker in Donetsk zou ook een belangrijke rol spelen. In opdracht van het ministerie van Noodsituaties werd zondagavond een tentenkamp van Tsjernobil-veteranen met geweld afgebroken. De hongerstaker kreeg een hartaanval en overleed.

Het voorval heeft de vastberadenheid van de demonstranten alleen maar aangewakkerd om de 70 procent korting op hun pensioen ongedaan te maken. Vanuit het kabinet zijn weliswaar beloften gedaan om het pensioen op het oude niveau terug te brengen, maar dat heeft de woede onder de veteranen tot nu toe niet kunnen temperen.

Er is al geruime tijd sprake van dat president Viktor Janoekovitsj van Azarov af wil. Hij zou de premier als zondebok willen gebruiken om z'n alsmaar dalende populariteit weer wat op te vijzelen.

Bron: Voice of Russia, Western Information Center

Geen opmerkingen: