zaterdag 12 november 2011

Timosjenko's honderdste dag achter de tralies

Honderd dagen zit voormalig premier Joelia Timosjenko al in de cel. Zij werd gearresteerd op 5 augustus, wegens aanhoudende beledigingen van de rechtbank. Ze belandde in het detentiecentrum Lukjanivski, waar ze nu nog verblijft in afwachting van het hoger beroep dat haar advocaten hebben ingesteld. Half december dient dit hoger beroep tegen de gevangenisstraf van zeven jaar wegens machtsmisbruik inzake het Russische gascontract uit 2009. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie nog vier strafzaken tegen Timosjenko in voorbereiding.

Om de honderd dagen te markeren houden aanhangers van Timosjenko zaterdagavond een demonstratieve bijeenkomst nabij het detentiecentrum.

Achter de tralies of niet, Timosjenko heeft van voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het twintigste congres van de grootste partij in het Europese parlement. Het gaat om een congres dat op donderdag 8 en vrijdag 9 december in het Franse Marseille wordt gehouden.

"Ik bewonder uw moed en kijk uit naar onze ontmoeting in Marseille", aldus Martens in zijn uitnodiging. De landen van de Europese Unie beschouwen het proces en de veroordeling van Timosjenko als een door politieke motieven ingegeven.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: