maandag 21 november 2011

Ombudsvrouw ziet met eigen ogen dat het Timosjenko niet goed gaat

Nationale ombudsvrouw Nina Karpasjova heeft zondagavond een onaangekondigd bezoek gebracht aan het detentiecentrum in Kiev, waar voormalig premier Joelia Timosjenko al sinds begin augustus verblijft. In een interview op de tv-zender Kanal 5 vertelde ze maandagmorgen dat de gezondheidstoestand van Timosjenko ''bijzonder slecht'' is.

Karpasjova bezocht de cel waar Timosjenko met nog twee vrouwen verblijft. "Ze kon niet uit bed komen om met mij te praten", aldus de ombudsvrouw. ''Ze moet buiten het detentiecentrum onderzocht en behandeld worden. Een gevangeniscel is daarvoor niet de juiste plek." Eerder had Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko al aangegeven dat hij het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen heeft gevraagd om zich om de gevangen oppositieleider te bekommeren.

Inmiddels heeft ook oud-president Leonid Kravtsjoek zich in de discussie over Timosjenko's gezondheid gemengd. Kravtsjoek zegt in een interview met het persbureau Ukrinform dat hij er niet aan moet denken dat Timosjenko iets overkomt terwijl ze achter de tralies zit. "Dat wordt de grootste misstap die justitie in ons land maar kan maken. Een historische misstap.''

Bronnen: Interfax-Oekraine, Ukrinform

Geen opmerkingen: