woensdag 23 november 2011

Timosjenko beschaamd om 'onvervulde beloften'

Joelia Timosjenko voelt zich schuldig vanwege 'de onvervulde beloften' van de Oranjerevolutie. Dat schrijft de voormalig premier en leider van de Moederlandpartij in een brief ter gelegenheid van de zevende verjaardag van de Oranjerevolutie, die begon op 22 november 2004 en na wekenlange protesten leidde tot nieuwe presidentsverkiezingen. Viktor Joesjenko werd vervolgens president, Timosjenko premier. Vooral door onderlinge twisten kwam er weinig terecht van alles wat ze de Oekraïense bevolking hadden beloofd.

Joesjenko en Timosjenko wisten Oekraïne van de ene op de andere dag van een vroegere Sovjet-staat in een Europees land te transformeren. Terugziend constateert Timosjenko dat ze met gemengde gevoelens terug kijkt: "Trots op wat toen werd bereikt, beschaamd om de onvervulde beloftes.''

Ze brengt in herinnering dat de Oranjerevolutie vooral een suces werd ''door al die gewone Oekraïners die in de winterkou dag na dag naar het Maidanplein togen, slechts gewapend met een thermoskan vol koffie."

Over haar drang naar vrijheid schrijft Timosjenko ''dat die van binnen zit en daar blijft, ook al zit je in de gevangenis". Het is het gevoel van vrijheid dat ook in Oekraïne zelf leeft, meent zij. "Het kan niet weg zijn uit een land dat in 2004 opkwam voor z'n rechten."

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: