donderdag 17 november 2011

Moederlandpartij haalt Partij van de Regio's bijna in

Het verschil tussen de regerende Partij van de Regio's en de Moederlandpartij is nog maar 2,1 procent. Als er nu parlementsverkiezingen zouden zijn, kon de partij van president Viktor Janoekovitsj rekenen op 22 procent van de stemmen en de partij van oppositieleider Joelia Timosjenko op 19,9 procent. In mei kon de Partij van de Regio's nog rekenen op 23 procent.

De Beweging voor Verandering komt in de peiling van het bureau Rating uit op 9,8 procent, de Communistische Partij op 5,4 procent, de UDAR van bokser Vitali Klitsjko op 4,7 procent, en de nationalistische partij Svoboda op 3,3 procent.

Deze vijf halen de kiesdrempel voor het parlement. Dat geldt niet voor onder meer Ons Oekraine, de partij van oud-president Viktor Joesjenko die volgens de peiling nog maar op 1,1 procent van de stemmen kan rekenen. Joesjenko's rol is in feite al uitgespeeld, want zijn partij wil hem niet eens meer op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in het najaar van 2012.

De peiling strekte zich ook uit tot eventuele presidentskandidaten. Bij verkiezingen nu zou 20,14 procent stemmen voor de huidige president Viktor Janoekovitsj, tegen 19,3 procentvoor oppositieleider Joeli Timosjenko. Arseni Jatsenjuk had kunnen rekenen op 11,1 procent, Vitali Klitsko op 5,5 procent, 5,2 procent voor Petro Simonenko, 2,9 procent Oleg Tjanibok, 2,2 procent voor Sergei Tigipko en 2,6 procent voor Anatoli Gritsjenko.

De opiniepeiling toont verder aan dat de Communistische Partij stabiel is, UDAR de stijgende lijn niet kan vasthouden en de steun voor Svoboda steeds meer afbrokkelt.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: