donderdag 24 november 2011

UEFA zit Oekraïne achter vodden om straathonden

De UEFA houdt scherp in de gaten hoe de Oekraïense overheid om gaat met straathonden. Dat heeft de Europese voetbalbond laten weten in een reactie op de verontruste berichten van diverse dierenbeschermingsorganisaties dat in Oekraïne op grote schaal straathonden worden gedood.

"We hebben daar geregeld contact over met de autoriteiten. Dan vragen we om een nette aanpak van het probleem. Ook hebben wij een donatie gedaan aan de afdeling in Kiev van de Society for the Protection of Animals (SPA) en hebben we verschillende dierenbeschermingsorganisaties met elkaar in contact gebracht", aldus de UEFA in een verklaring op de eigen website.

Na gesprekken tussen de UEFA en de Oekraïense regering kondigde milieuminister Mikola Zlocheski begin november een onmiddellijk verbod aan op het doden van zwerfhonden. Ook maakte de minister bekend dat er snel nieuwe dierenasiels bij komen en dat honden waarvoor geen onderdak is, worden gesteriliseerd en vervolgens vrijgelaten. Premier Mikola Azarov kondigde afgelopen dinsdag aan dat er streng op wordt toegezien dat de nieuwe regels in het hele land worden nageleefd. Burgemeesters zijn verantwoordelijk gesteld en worden gestraft bij overtredingen.

De meer humane aanpak van het zwerfdierenprobleem is in feite afgedwongen door dierenbeschermingsorganisaties in Europa, met name in Duitsland en Engeland. Daar werd opgeroepen tot een boycot van het EK voetbal komende zomer, als het doden van straathonden niet zou stoppen. De UEFA wordt mede verantwoordelijk gehouden, aangezien de voetbalbond de Oekraïense overheid gevraagd zou hebben om wat te doen aan de straathonden. Alleen al in de hoofdstad Kiev worden jaarlijks 3.000 mensen gebeten door loslopende honden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: