vrijdag 25 november 2011

Europarlementariërs willen Janoekovitsj in Brussel op het matje

Van een aantal leden van het Europese Parlement moet de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj eerst in Brussel komen uitleggen hoe het staat met de naleving van de democratische waarden in zijn land, voordat het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie een feit wordt. Ze hebben een motie van deze strekking ingediend, waarop het Europese Parlement donderdag 1 december gaat stemmen.

Janoekovitsj was enkele weken geleden niet welkom in Brussel, omdat hij weinig tot niets had ondernomen om voormalig premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis te halen. Op 19 december is er een ontmoeting in Kiev tussen EU-leiders en de Oekraïense regering, met de bedoeling om daar het vrijhandelsverdrag te bekrachtigen. Daaraan vooraf mag Janoekovitsj van een aantal parlementariërs dus tekst en uitleg komen geven hoe hij de democratie denkt te bevorderen en de corruptie wil bestrijden.

De Europarlementariërs vinden het akkoord een poging tot integratie van Oekraïne in de Europese Unie ''op een ongeëvenaarde manier''. Het akkoord moet getekend worden, menen zij, maar dan moet de Oekraïense regering wel bereid zijn de Europese democratische waarden volledig te omarmen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: