zaterdag 19 november 2011

Oekraïne herdenkt slachtoffers hongersnood

De miljoenen slachtoffers van de hongersnood van 1932-1933 in Oekraïne worden zaterdag 26 november herdacht in alle provinciehoofdsteden. Ook in het buitenland zijn er door het Oekraïense Wereldcongres herdenkingsplechtigheden gepland, in 32 landen zelfs. Met nog een week te gaan is het echter nog altijd onduidelijk of er een officiële herdenking van overheidswege zal zijn.

Tijdens het presidentschap van Viktor Joesjenko werd officieel erkend dat de hongersnood destijds moedwillig is opgeroepen door de Sovjet-leider Josef Stalin en dat zelfs sprake is van volkenmoord. Joesjenko's opvolger heeft lange tijd ontkend dat de holodomor opzet is geweest. Hij besloot vorig jaar toch een herdenkingsplechtigheid bij te wonen, zij het dat dit geen openbare plechtigheid was.

De herdenking in de hoofdstad Kiev is bij het monument voor de slachtoffers van de hongersnood. Voorafgaand wordt een mars gehouden vanaf het metrostation Arsenal naar het monument. Daar is vervolgens een herdenkingsdienst met vertegenwoordigers van alle Oekraïense geloofsrichtingen. Om 16.00 uur is in het hele land een minuut stilte en is het de bedoeling dat de Oekraïense bevolking brandende kaarsen voor het raam zet.

Over het aantal slachtoffers van de hongersnood in de winter van 1932-1933 is nog altijd onduidelijkheid. De schattingen lopen uiteen van 1,8 miljoen tot zelfs 12 miljoen slachtoffers.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: