zaterdag 26 november 2011

Warm onthaal voor politicus Vitali Klitsjko in Brussel

Partijleider Vitali Klitsjko van oppositiepartij UDAR heeft de Europese Unie en andere internationale organisaties opgeroepen om meer waarnemers naar Oekraïne te sturen als daar volgend jaar oktober parlementsverkiezingen zijn. "Eigenlijk zouden ze nu al waarnemers moeten hebben die de voorbereidingen voor deze verkiezingen in de gaten houden", meent Klitsjko.

Zijn partij was tegen de nieuwe Kieswet die onlangs door het parlement werd aangenomen, omdat die de oppositie ongelijke kansen zou bieden. "Daarom is het belangrijk dat de wereld meekijkt wat er de komende maanden in Oekraïne gebeurt. Vreemde ogen dwingen, en dat komt de democratie in ons land alleen maar ten goede", zei Kltisjko vrijdag in Brussel tijdens een ontmoeting met Wilfried Martens, de voorzitter van de Europese Volkspartij. Dat is de partij met de grootste fractie in het Europees Parlement.

Klitsjko, die ook in het buitenland bekendheid geniet als wereldkampioen boksen in de categorie zwaargewicht, vindt dat de komende parlementsverkiezingen alleen democratisch zijn als ook voormalig premier Joelia Timosjenko en haar toenmalige minister Joeri Lutsenko eraan mee kunnen doen.

De Oekraïense politicus annex bokser sprak vrijdag ook met Eurocommissaris Stefan Fule, die belast is net wat het Nabuurschap wordt genoemd - de contacten met de landen die grenzen aan de EU. Fule sprak zijn waardering uit voor de inspanningen die Klitsjko en zijn partij UDAR doen om de Oekraïense bevolking de democratische waarden te laten omhelzen.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: