zaterdag 19 november 2011

Eén op vier Oekraïense gezinnen onder armoedegrens

Een kwart van de werkende gezinnen in Oekraïne zit volgens het onderzoekscentrum Razoemkov onder de armoedegrens. Een baan hebben, wil dus niet altijd zeggen dat iemand armoede bespaard blijft. Volgens Razoemkov heeft 23 procent van de gezinnen waarvan alle leden werk hebben toch nog in armoede, bij de gezinnen met slechts één kostwinner gaat dat zelfs op voor 37 procent.

Vooral gezinnen met kinderen hebben er onder te lijden. Van de gezinnen met vier of meer kinderen leeft 70 procent onder de armoedegrens, met twee kinderen 39 procent en met één kind 26 procent. Dan is er ook nog het verschil tussen de steden en het platteland: 15 procent van de gezinnen in de steden zit onder de armoedegrens, tegen 36 procent op het platteland.

Als belangrijke oorzaak van de armoede in Oekraïne geeft het onderzoeksbureau de focus die de overheid heeft op goedkope arbeid. Het gemiddelde maandloon ligt nu op 2.700 grivna (249 euro). In het onderwijs wordt 2.100 grivna (194 euro) betaald, in de zorg en de sociale sector 1.700 grivna (157 euro). Overheidspersoneel heeft gemiddeld een maandloon van 3.100 grivna (286 euro).

Van deze lonen moet bijna evenveel aan belastingen, pensioen en sociale premies worden betaald als in de Europese Unie (39 tegen 40 procent), terwijl de Oekraïners er doorgaans minder voor terugkrijgen.


Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: