vrijdag 24 maart 2023

Herstel oorloggschade kost nu al 382 miljard euro

Er is steeds meer geld nodig om de door Rusland aangerichte oorlogsschade te herstellen. De Oekraïense regering heeft samen met de Wereldbank, de Europese Commissie en de Verenigde Naties het benodigde bedrag opgehoogd van 324 miljard euro (op 1 juni vorig jaar) naar 382 miljard euro nu. Dat is 2,6 maal het bruto nationaal product van Oekraïne in 2022, het geld dat alle Oekraïners vorig jaar samen hebben verdiend. 

'Het herstel neemt tien jaar in beslag en vraagt zowel publiek als privaat geld', schat de Wereldbank in. Dat er nu 58 miljard euro meer nodig is voor herstelwerkzaamheden komt vooral door de Russische raketaanvallen op de energievoorziening in Oekraïne. Eigenlijk is in de afgelopen maanden geen enkele elektriciteitscentrale ongeschonden gebleven. De schade aan de energievoorziening is sinds 1 juni vorig jaar vijfmaal groter geworden.

Dit jaar is 13 miljard euro benodigd om snel werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het gaat dan om de energievoorziening en andere kritische infrastructuur, huisvesting, economische hulp en het opruimen van landmijnen en andere explosieven in de woonomgeving. Het meeste geld is nodig voor transport (22 procent) huisvesting (17 procent), energie (11 procent), sociale voorzieningen (10 procent), het opruimen van explosieven (9 procent) en de landbouw (7 procent). 

Bron: Interfax 

Geen opmerkingen: