donderdag 30 maart 2023

Geen gebouw meer overeind in stad Avdiivka

Er staat geen gebouw meer overeind in de stad Avdiivka die door het Russische leger zwaar wordt bestookt. Acht op de tien woningen zijn onbewoonbaar geworden, zegt burgemeester Vitali Barabasj. 'De infrastructuur is volledig verwoest - niets werkt nog. De schade aan de stad is enorm. Dit kan niet meer worden hersteld, gerepareerd. We kunnen straks alleen maar slopen en opnieuw bouwen.'

Avdiivka telde voor het begin van de oorlog zo'n 30.000 inwoners. 'We hadden 149 flatgebouwen en zo'n 4.000 woningen. En nu hebben we niets meer', zegt de burgemeester in een interview met het persagentschap Interfax. Barabash zegt dat de naar schatting 2.000 nog achtergebleven inwoners hun huizen konden verwarmen met kacheltjes 'en door vrijwilligers en de overheid werden voorzien van het hoogstnodige' zoals voedsel en brandstoffen. 

Inmiddels is ook dat verleden tijd, want Avdiivka is sinds enkele dagen verboden gebied voor zowel vrijwilligers als journalisten, terwijl het onderhoudspersoneel dat de laatste voorzieningen nog draaiende wist te houden inmiddels is geëvacueerd.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: