maandag 27 maart 2023

'Kritiek VN op arrestaties priesters ongenuanceerd'

De kritiek van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties op de doorzoekingen van gebouwen van de orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) is onterecht, aldus woordvoerder Oleh Nikolenko van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een recent rapport wordt de Oekraïense overheid beschuldigd van discriminatie van de vanuit Moskou aangestuurde kerk.

'Oekraïne is een democratisch land waar vrijheid van godsdienst bestaat. Maar vrijheid is niet hetzelfde als het recht om activiteiten te ondernemen die de nationale veiligheid ondermijnen', meent Nikolenko. Hij roept de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten op 'om weg te blijven van ongenuanceerde politieke aannames en zich te baseren op feiten.'

De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen maanden meerdere huiszoekingen gedaan in kerken en kloosters van het Moskouse patriarchaat. Daarbij werden ook priesters gearresteerd wegens staatsondermijnende activiteiten als het verspreiden van valse informatie en het doorspelen van locaties van het Oekraïense leger. In december werd een priester van de UOC-MP tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het doorgeven van legerposities in de oostelijke provincie Loehansk.

Vanwege dit soort activiteiten wordt zelfs overwogen om het Moskouse patriarchaat te verbieden, maar dat lijkt vooralsnog een stap te ver.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: