donderdag 30 maart 2023

Pro-Russische kerk geeft Petsjersk Lavra niet op

De orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) is niet van zins om de Kyiv Petsjersk Lavra zomaar af te staan. Dat bleek vandaag nog maar weer eens toen de inspectiecommissie van het Ministerie van Cultuur voor een dichte kerkdeur kwam, terwijl iets verderop een auto met een icoon uit de Petsjersk Lavra door de politie werd aangehouden.

Het beroemde Petsjerk Lavra is eigendom van de Oekraïense overheid, hoewel de vanuit Rusland aangestuurde orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat zich de kerken en het kolenklooster min of meer als eigendom zag. Dit tot grote ergernis van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne die zich in 2019 los wist te maken van de Russisch-orthodoxe kerk. 

Per 1 januari werd de huur van een deel van het complex opgezegd aan de UOC-MP en per 1 maart gold dat ook voor de resterende gebouwen. De UOC-MP kreeg vervolgens de opdracht om uiterlijk op 29 maart - gisteren dus - te vertrekken en een commissie van het ministerie van Cultuur zou het complex inspecteren en er tijdens de ontruiming voor zorgen dat de UOC-MP niets zou meenemen wat niet aan dit kerkgenootschap toebehoort.

Dat ging dus vandaag meteen al mis. En dat terwijl de inspectie van de uit vijftien leden bestaande commissie vooraf was aangekondigd. De commissie heeft zich inmiddels vervoegd bij de politie om alsnog toegang te krijgen. 

Ook vandaag wees trouwens een rechtbank het bezwaar van de UOC-MP van de hand tegen het opzeggen van de huur en de ontruiming die daarvan het gevolg moet zijn. Metropoliet Pavlo Lebid, hoofd van de UOC-MP in het Petsjersk Lavra heeft zijn kerkgangers opgeroepen om hem en de andere priesters te steunen. Lebid heeft een duidelijk pro-Russische signatuur als voormalig parlementslid van de Partij van de Regio's. Hij verklaarde eerder dat de Krim 'nooit Oekraïens is geweest'.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: