maandag 27 maart 2023

Petitie om verdedigers Marioepol te eren op 20 mei

Een petitie om voortaan op 20 mei de heldhaftige houding van de verdedigers van de stad Marioepol is in twee dagen tijd al door meer dan 25.000 Oekraïners ondertekend. De petitie werd op de website van president Volodimir Zelenski geplaatst door Katerina Prokopenko, echtgenote van de commandant van het Azov-regiment. Als een petitie tenminste 25.000 handtekeningen krijgt, dan wordt van de president verwacht dat hij actie onderneemt. Dat zal in dit geval ook niet lang op zich laten wachten.

Marioepol was op 1 maart vorig jaar omsingeld door Russische troepen. Die gingen daarop de stad in, waarbij ze hevige tegenstand ondervonden van de Oekraïense verdedigers van het Azov-regiment. Uiteindelijk wisten de Oekraïense soldaten alleen nog stand te houden op het terrein van de fabriek Azovstal, waar ze onophoudelijk werden gebombardeerd. Duizenden Oekraïense soldaten gaven zich op 20 mei over aan de Russen nadat ze opdracht daartoe hadden gekregen van de legerleiding.

De petitie begint met de constatering dat 'de slag om Marioepol het symbool is geworden van de onoverwinnelijkheid van de Oekraïners' en dat de moed van de verdedigers van de stad er voor zorgden 'dat een grote troepenmacht van de vijand werd vastgehouden in het zuiden van het land, waardoor de vijand weerhouden werd van het maken van grote vorderingen elders langs de frontlijn'. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: