zaterdag 25 maart 2023

ISW ziet bezorgdheid om Oekraïens offensief

In Rusland neemt de bezorgdheid toe over de situatie in de Donbas. De aanvallen van het leger en de huurlingen van de Wagner Groep zijn steeds minder succesvol en een Oekraïens tegenoffensief zit er aan te komen. De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) constateren dat het 'grote' voorjaarsoffensief van de Russen uitblijft en dat de situatie voor ze alleen maar verslechtert in het oosten van Oekraïne. 'De Russische informatiekanalen reageren daar met toenemende verontrusting op.'

Het ISW zegt dat een grote troepenmacht nodig is om een Oekraïens tegenoffensief te weerstaan of om zelf substantieel terreinwinst te boeken. 'Het is onwaarschijnlijk dat de Russen nog over die grote troepenmacht beschikken.' De voormalige president Dmitri Medvedev, tegenwoordig aan het hoofd van de Russische nationale veiligheidsraad, zegt dat er een Oekraïens tegenoffensief aan zit te komen. 

De generale staf van het leger is er volgens hem op voorbereid. Ook Jevgeni Prigozjin, de baas van de Wagner Groep, waarschuwt voor een tegenoffensief. Prigozjin gooit nog eens olie op het vuur met zijn bewering dat het Oekraïense leger zelfs van plan is om een Russische grensprovincie te bezetten en die later bij vredesonderhandelingen te ruilen tegen Oekraïens grondgebied dat is bezet door Rusland.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: