dinsdag 28 maart 2023

4.390 kinderen uit tehuizen zijn nu in Rusland

Rusland heeft volgens vicepremier Irina Verestsjoek 4.390 kinderen uit weeshuizen en andere opvanghuizen ontvoerd. De bewijzen hiervoor worden overhandigd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. 'Wij rekenen op de hulp van de internationale gemeenschap om deze kinderen terug te krijgen. Met sancties, door ook op andere manieren druk uit te oefenen en door iedereen verantwoordelijk te houden die betrokken is bij het weghalen van onze kinderen.'

Verestsjoek voegde er aan toe dat de Oekraïense regering vastbesloten is om alle naar Rusland of naar de door Rusland geannexeerde Krim terug te halen. Er zijn veel meer kinderen ontvoerd dan alleen de 4.390 kinderen uit de tehuizen. Van 16.221 kinderen staat dit vast. Vaak hebben kinderen in door Rusland veroverd gebied te horen gekregen dat hun ouders ze in de steek hebben gelaten. 

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt over bewijzen te beschikken dat 164 kinderen zijn opgenomen in Russische gezinnen. Het platform Dit Viinv (Kinderen van de Oorlog) zegt dat circa 700.000 kinderen naar Rusland zijn gebracht, al dan niet samen met hun ouders.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: