zondag 26 maart 2023

Hongaarse minister stookt vuurtje weer eens op

Hongarije speelt een dubieuze rol als het om Oekraïne gaat. Nadat het Internationaal Strafhof een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege de kinderdeportaties gaf premier Viktor Orbán al te kennen dat hij Poetin niet zal uitleveren als die Hongarije bezoekt. 

Minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken doet er in een interview met het nieuwsagentschap AP nog een schepje bovenop door te zeggen dat Hongarije tegen de wapenleveranties aan Oekraïne is omdat die niet de oplossing zijn. Szijarto wil zo snel mogelijk een staakt-het-vuren waarbij het volgens hem 'niet absoluut noodzakelijk is dat Rusland het grondgebied mag houden dat het nu bezit'. 

Ook vindt hij dat Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden om de tafel moeten om tot een vredesakkoord te komen. Szijarto's uitlatingen zijn slecht gevallen in Oekraïne, waar het ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de Hongaarse minister op aandringt 'om Rusland niet langer in de kaart te spelen met bespiegelingen over vredesonderhandelingen buiten Oekraïne om'.

Het botert al langer niet tussen beide landen, met name door toedoen van Szijarto. Dat heeft alles te maken met de naar schatting 150.000 etnische Hongaren in het westen van Oekraïne die volgens Szijarto onderdrukt worden omdat ze de Oekraïense taal opgedrongen krijgen. In met name de grensstad Berehove is de voertaal Hongaars, terwijl de overheid wil dat het Oekraïens de leidende taal wordt, bijvoorbeeld op de scholen.

Bron: Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

Anoniem zei

Van de Hongaarse minderheid worden er evenals van de Roemeense minderheid bestaande rechten afgenomen. Op grond van het vedrag van Trianon, het Oekrainse Hongaarse vriendschapsverdrag , maar ook op grond van Europese wetten zoals het vedrag van Staatsburg, het charta van regionale talen en het discriminatieverbod van het EVRM hebben deze autonome minderheden onvervreemdbare taalrechten. In Europa is dit overigens de meest nromale gang van zaken, denk maar eens aan de Duitstalige inwoners van Belgie of Zuid-Tirol of het Zweeds in Finland. Oekriane laat zich van haar slechtse kant zien door deze minderheden nevenschade te maken en door juist die Europese waarden die aan haar EU kandidaatstatus ten grondslag lagen te negeren. OP grond van de Oekriainse taalwet is het verboden om klanten in een andere taal dan het Oekrians aan te spreken in de handel, ook mag er alleen in het Oekrians worden onderwezen, te absurd voor woorden. De analogie met Belgie laat zien hoe absurd dit toxisch nationalisme en het revisionistische chauvinisme is.