maandag 27 maart 2023

ISW: meerdere tegenoffensieven Oekraïne nodig

Het Oekraïense heeft niet één, maar meerdere tegenoffensieven om de Russische president Vladimir Poetin ervan te overtuigen dat hij serieus moet gaan onderhandelen over het beëindigen van de oorlog. Tot deze conclusie komen de analisten van het Institute for the Study of War (ISW). Laat zien wat je kunt, laat zien wat de ander niet kan. Dat is volgens het ISW de enige manier om Poetin op andere gedachten te brengen.

Het ISW meent dat het Oekraïense leger zeker in staat is om met een succesvol tegenoffensief te komen. Het leger heeft daar al tweemaal succes mee gehad, in de provincies Charkiv en Cherson. De vrijwillige terugtocht van de Russen uit de provincie Kyiv wordt dan nog niet eens meegerekend als tegenoffensief. 

Toch denkt Poetin volgens het ISW nog steeds dat hij Oekraïne door militair overwicht tot overgave kan dwingen. De Russische president is (nog) niet bereid om toe te geven dat het Oekraïense leger sterker is. 'Hij zal blijven vechten, met of zonder adempauze, zo lang als nodig om zijn doelen te bereiken. Zijn retoriek en acties, maar ook zijn gedrag in het verleden, laten dit zien. Poetin zal niet willen toegeven dat hij niet in staat is om Oekraïne te veroveren', aldus het ISW. 

Toch tekenen de analisten daarbij aan 'dat het desondanks geen gegeven is dat Poetin door wil blijven vechten tot aan de dag waarop hij sterft, ongeacht de hoge tol die doorvechten eist. Hij heeft tot ieders verrassing vanaf het begin van de oorlog niet besloten om de uiterste middelen in te zetten. Hij heeft meerdere keren afgezien van een volledige mobilisatie toen dat nodig was, hij heeft het besluit om gedeeltelijk te mobiliseren vanuit Russisch perspectief ook te lang voor zich uit geschoven en toen hij dat deed heeft hij dat op zo'n manier gedaan dat de gevolgen voor de Russen en voor de Russische economie beperkt bleven'.

Het ISW komt zodoende tot de conclusie dat Oekraïne geen keus heeft: vasthouden aan het grondgebied dat nu in Oekraïense handen is zal Poetin alleen maar aanmoedigen om voor de overwinning te gaan. 'Met succesvolle tegenoffensieven kan Oekraïne Poetin dwingen om te gaan onderhandelen onder realistische voorwaarden, of het weet een dusdanige militaire realiteit te creëren dat het samen met het Westen het conflict kan bevriezen.'

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: