donderdag 23 maart 2023

'Wagner Groep verlegt activiteiten naar Afrika'

De baas van het huurlingenleger Wagner Groep wil volgens de nieuwssite Bloomberg zijn activiteiten in de Donbas afbouwen en zich meer richten op Afrika. Bloomberg zegt hierover informatie te hebben verkregen van mensen die goed op de hoogte zijn. 

'Jevgeni Prigozjin wordt in toenemende mate gezien als een bedreiging voor de politieke top in Rusland. Prigozjin krijgt daarom niet de munitie die hij nodig zegt te hebben en ook mag hij geen gevangenen meer rekruteren, zoals hij in de afgelopen maanden op grote schaal heeft gedaan', aldus Bloomberg. Prigozjin klaagt al weken over een tekort aan munitie en andere bevoorrading. 

Hij heeft daarom zelf ook al aangegeven dat hij na de verovering van de Oekraïense stad Bachmoet zijn doelen in de Donbas gaat 'bijstellen en de omvang inkrimpen'. Volgens ingewijden betekent dit een verlegging van de focus van Oekraïne naar Afrika. Huurlingen krijgen nu nog een contract voor zes maanden om te vechten in Oekraïne, maar in Afrika gaat het om veertien maanden en daar worden ze 'in reserve' gehouden. Het is voor huurlingen dus lucratiever om zich voor Afrika aan te melden dan in Oekraïne, waar ze bij honderden sneuvelen.

Volgens de Verenigde Staten zijn al meer dan 30.000 huurlingen van de Wagner Groep gesneuveld of gewond geraakt in Oekraïne. Er is sinds mei vorig jaar slechts beperkte vooruitgang geboekt, terwijl de frontlijn in/bij Bachmoet met de dag wijzigt. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: