vrijdag 24 maart 2023

Eerste monniken weg van Kyiv Petsjersk Lavra

De eerste monniken van de door Rusland aangestuurde orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) zouden al vertrokken zijn uit de Kyiv Petsjersk Lavra. Dat heeft minister Oleksandr Tkatsjenko gezegd in een televisieinterview. De Oekraïense overheid doet volgens Tkatsjenko onderzoek naar de staat waarin ze de gebouwen achter hebben gelaten. Als er schade is aangericht of waardevolle spullen zijn meegenomen, dan zal de schade worden verhaald op de UOC-MP.

Op 1 januari liep de huurovereenkomst met de UOC-MP af en de overheid besloot die niet te verlengen. De Orthodoxe kerk van Oekraïne, die sinds enkele jaren niet meer onder de Russisch-orthodoxe kerk valt. mag er sindsdien kerkdiensten houden. Op 10 maart kreeg de UOC-MP de wacht aangezegd: de monniken moesten zo snel mogelijk vertrekken. Ook werd per 29 maart de huurovereenkomst voor het resterende deel van de Petsjersk Lavra beëindigd, omdat de UOC-MP de voorwaarden van de overeenkomst geschonden zouden hebben.

In de afgelopen maanden deden de Oekraïense veiligheidsdiensten invallen in diverse kerkgebouwen en kloosters van het Moskouse patriarchaat. Er werden de nodige arrestaties verricht van priesters die worden verdacht van spionage of het aanzetten tot haat onder de gelovigen tegen de Oekraïense overheid en het leger.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: