woensdag 2 augustus 2017

Rusland laat moordverdachte met belangrijke kennis neerschieten MH17 vrij

De Oekraïner Vadim Pogodin zou volgens de krant Novaja Gazeta weleens een kroongetuige kunnen zijn bij het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Alleen zal het moeilijk worden om hem aan de veren te komen. Pogodin zat als moordverdachte in voorarrest in een gevangenis op de door Rusland geannexeerde Krim, maar hij is dankzij de bemoeienis van enkele Russische parlementsleden en andere hooggeplaatste Russen inmiddels op vrije voeten. Een Oekraïens uitleveringsverzoek was eerder al afgewezen.

Pogodin zat vast omdat hij een tiener in de stad Kramatorsk in de Donbas zou hebben vermoord vanwege diens pro-Oekraïense standpunt. Hij behoorde tot een kleine groep van avonturiers die in de Donbas het separatisme aanwakkerden. Onder hen de Russen Alexander Borodaj, Igor Strelkov/Girkin, Sergej Doebinski ('Chmoeri), Igor Bezler ('Bes') en de Oekraïner Oleksandr Chodakovski.

Het zijn niet alleen oude vrienden, maar ze delen volgens Novaja Gazeta ook belangrijke informatie, namelijk dat zij weten wie opdracht heeft gegeven om de BUK-raketten vanuit Rusland naar de Donbas te brengen waarmee op 17 juli 2014 vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

''Het zou een mooi cadeau zijn geweest voor de onderzoekers van MH17 als Pogodin was uitgewezen naar Oekraïne'', constateert Novaja Gazeta.

Sergej Doebinski zou zich erg hebben ingespannen om Pogodin op vrije voeten te krijgen. Hij wordt in het onderzoek al gezien als één van de hoofdrolspelers in het drama dat 298 passagiers en bemanningsleden van MH17 het leven kostte.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten