dinsdag 1 november 2016

Peiling: animo voor EU daalt bij de Oekraïners

De populariteit van de Europese Unie is al groter geweest, maar nog altijd verkiest 51 procent de EU boven de Euraziatische Unie van Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. De vraag was of de Oekraïners voor de Europese Unie zouden kiezen als hun land daarvan lid zou kunnen worden, of dat de voorkeur uit gaat naar de Euraziatische Unie.



In september 2014 was de animo voor de EU het grootst, want toen bleek 59 procent voorstander. In het najaar van 2015 was dat 57 procent en inmiddels, na al het gedoe rond het associatieverdrag en de afschaffing van de visumplicht is dat gedaald naar 51 procent. Het laagste niveau sinds de machtswisseling in februari 2014. De voorkeur voor de Euraziatische Unie neemt weer iets toe, van 14 procent in juli vorig jaar naar 19 procent nu. Voor februari 2014 was dat overigens rond de 40 procent.

Overigens vindt nog altijd 79 procent van de ondervraagden dat hun land lid zou moeten worden van de Europese Unie, tegen 40 procent die voorstander is van de Euraziatische Unie. De steun voor het lidmaatschap van de NAVO is van 39 procent in juni gestegen naar 43 procent nu. Van de voorstanders woont 68 procent in het westen en 47 procent in het midden van het land.

Bronnen: Censor.net, Rating

Geen opmerkingen: