vrijdag 25 november 2016

Holodomor was genocide, vindt 72 procent

Bijna driekwart van de Oekraïners (72 procent) beschouwt de Holodomor, de hongersnood in de winter van 1932-'33, als genocide op de Oekraïense bevolking. Daarmee oneens is 14 procent, terwijl nog eens 14 procent er geen uitgesproken mening over heeft. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating.

Er is wel sprake van een flinke daling van het aantal mensen dat de Holodomor als genocide (volkerenmoord) ziet. Een jaar geleden was dit 80 procent. Tegelijkertijd was de peiling van 2015 kennelijk een uitschieter naar boven, want in 2014 was ook 72 procent deze mening toegedaan. In de jaren daarvoor ging het om 60 procent.

Zoals steeds lopen de meningen verdeeld over het land uiteen. De meeste voorstanders van de term genocide zijn te vinden in het westen van Oekraïne (97 procent), terwijl de meeste slachtoffers juist vielen in de rest van het land. Ruim de helft van de bevolking in het zuiden van het land (57 procent) vindt de Holodomor een vorm van genocide, terwijl in het oosten 48 procent die mening is toegedaan.

De jaarlijkse herdenking van de Holodomor is morgen, op de laatste zaterdag van november. Veel Oekraïners zetten dan om vier uur 's middags een kaars voor hun raam om aan te geven dat zij de slachtoffers herdenken.

Meer over de grote hongersnood is hier te lezen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: