dinsdag 29 november 2016

Gesprek buitenlandministers in Minsk leidt tot niets

De ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in Minsk heeft geen doorbraak opgeleverd. De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier reageerde na afloop teleurgesteld, maar hij houdt desondanks hoop dat er op enig moment een einde gemaakt kan worden aan het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin beschuldigde zijn Russische collega Sergej Lavrov er van dat hij elke weg naar een oplossing blokkeert door niet in te gaan op wat voor Oekraïne de belangrijkste eis is, namelijk het staken van de vijandelijkheden voordat lokale verkiezingen worden gehouden. Volgens Klimkin verschilt hij fundamenteel van mening met Lavrov.

Lavrov zei op zijn beurt dat ''we blijven praten'', maar hij voegde er aan toe dat een gewapende OVSE-missie voor Rusland onacceptabel is. ''We staan niet toe dat er een gewapende politiemissie komt, of die nu van de OVSE is of van een andere organisatie, wat Oekraïne daarover ook mag beweren.'' De Franse minister Jean-Marc Ayrault hield het op ''moeizaam''. Het 'bevriezen' van het conflict werkt volgens Ayrault alleen maar tot meer geweld kan leiden.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: