woensdag 30 november 2016

'Rusland dreigt Oekraïne met een raketaanval'

Als Oekraïne het plan doorzet om voor de kust van de Krim raketten te testen, dan dreigt Rusland niet alleen die raketten neer te schieten maar ook de lanceerinstallaties aanvallen. Dat meldt de nieuwssite ZN.ua op basis van informatie van een bron bij het Russische ministerie van Defensie. De militaire attaché van Oekraïne in Moskou zou afgelopen vrijdag ontboden zijn bij het ministerie, waar hij een schriftelijke waarschuwing aan het adres van zijn regering kreeg overhandigd.

Het is de bedoeling dat het Oekraïense leger morgen en vrijdag testlanceringen houdt voor de kust van het door Rusland geannexeerde schiereiland. Secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad heeft Rusland gevraagd om niet overspannen te reageren op de testlanceringen, omdat die geheel volgens de internationale regels in het Oekraïense luchtruim worden gehouden.

De organisatie InformNapalm heeft inmiddels geconstateerd dat Rusland maatregelen heeft getroffen. In de stad Kertsj op de Krim is een transport gezien van het S-300VM Antey-2500 antiluchtdoelgeschut. De Antey-2500 kan kleine en middelgrote raketten tot op 2.500 kilometer afstand treffen, maar is ook in staat om gevechtsvliegtuigen met de Stealth-technologie uit de lucht te schieten. ''Het lijkt erop dat Rusland serieus overweegt om een Oekraïense raket neer te schieten'', aldus InformNapalm, een inlichtingengroep van vrijwilligers.


Bronnen: Unian, YouTube

Geen opmerkingen: