donderdag 24 november 2016

Tusk: 'Alle EU-landen achter afschaffen visumplicht'

Alle landen van de Europese Unie vinden dat Oekraïne voldoet aan alle voorwaarden om van de visumplicht af te kunnen komen. Dat heeft voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad vanmiddag gezegd na afloop van de EU-conferentie met Oekraïne in Brussel. ''Ik ben blij dat alle lidstaten dat vinden. Dit besluit is een erkenning voor de inspanningen die Oekraïne heeft verricht om te voldoen aan de Europese regelgeving'', aldus Tusk.

Hij voegde er evenwel aan toe dat het wachten nu is op een besluit over de 'noodremprocedure' die een te grote toestroom naar de Europese Unie moet voorkomen. Het Europese Parlement en de Europese Raad moeten daarover nog een besluit nemen. ''Ik wil benadrukken dat het hier niet alleen om Oekraïne gaat, maar dat wordt gesproken over het beperken van de instroom van buiten de EU in het algemeen.''

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie toonde zich optimistisch. Hij veronderstelde vanmiddag dat het dit jaar nog kan lukken om eind dit jaar de visumplicht te schrappen.

De Hongaarse president Viktor Orban maakte ook vanmiddag bekend dat zijn land een gebaar richting de Oekraïners wil maken door ze voortaan gratis een visum voor zijn land (dus niet voor de Schengenzone) te willen verstrekken. 

De 'noodremprocedure' kan er op neer komen dat de visumplicht tijdelijk opnieuw wordt ingevoerd als er teveel mensen van buiten de EU naar de EU willen komen. Ook wordt overwogen dat inwoners van landen buiten de EU eerst een (digitaal) formulier in moeten vullen om naar het Schengengebied te mogen reizen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: