woensdag 16 november 2016

Rusland wordt geen lid Internationaal Strafhof

Rusland zal geen lid worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Dat blijkt uit een decreet dat vandaag ondertekend werd door president Vladimir Poetin. In de tekst vraagt Poetin aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om de VN op de hoogte te brengen van de beslissing. Het Internationaal Strafhof in Den Haag is een permanent hof dat zich uitspreekt over genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. 

Rusland heeft in 2000 het verdrag ondertekend dat de oprichting van het ICC regelt, maar Moskou heeft die overeenkomst daarna nooit geratificeerd. Rusland maakt nu duidelijk dat die ratificatie er ook niet meer zal komen. Het land trekt zich volledig terug, omdat het Strafhof niet "werkelijk onafhankelijk" zou zijn. "De inefficiëntie van de rechtbank en het eenzijdige werk in de zaken die ze onderzocht, werden herhaaldelijk vastgesteld, ook in de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad van de VN", zo citeert het Russische persbureau Tass een mededeling van het Kremlin. 

Eerder deze week had het Strafhof nog een verklaring verspreid waarin de crisis in Oost-Oekraïne gezien wordt als een gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Krim, een door Rusland geannexeerd schiereiland, wordt er ook omschreven als "bezet gebied". Ook landen als Israël en de VS hebben het oprichtingsverdrag voor het Internationaal Strafhof ondertekend, zonder het later te ratificeren. 

 Bron: DeMorgen.be

Geen opmerkingen: