zaterdag 26 november 2016

Savtsjenko wil zich nóg onafhankelijker opstellen

Parlementslid Nadia Savtsjenko heeft in het tv-programma Sjoester Live gezegd dat zij zich onafhankelijk wil opstellen, maar tegelijkertijd deel wil blijven uitmaken van de fractie van de Moederlandpartij. De onafhankelijke positie die zij nastreeft, moet vorm krijgen door zelf een politieke partij op te richten.

Savtsjenko gebruikte daarbij de naam 'Roech' (Volksfront), een verwijzing naar de beweging die de aanstoot gaf naar de Oekraïense onafhankelijkheidsverklaring in 1991, maar die daarna van het politieke toneel verdween. Ook ex-gouverneur Micheil Saakasjvili wil die naam gebruiken voor zijn nieuwe politieke partij. ''Maar ik wil een Roech die gestoeld is op waar het protest op Majdan voor stond, niet zoals hij dat wil doen.''

De Moederlandpartij nam Savtsjenko op tijdens haar gevangenschap in Rusland. Partijleider Joelia Timosjenko stond haar plek als lijsttrekker af aan de voormalige helikopterpiloot en oorlogsvrijwilligster om zo meer stemmen te trekken. Sinds ze terug is in Oekraïne gaat Savtsjenko vooral haar eigen gang. Dat zij zich onafhankelijk wil opstellen binnen de parlementsfractie van de Moederlandpartij is daarom slechts de bevestiging van wat al maandenlang gaande is.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: