maandag 21 november 2016

Duitsland: 'Normandische Vier snel weer bijeen'

Er komt op korte termijn een nieuw overleg van de Normandische Vier, de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Dat heeft woordvoerder Martin Schäfer van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het Russische persagentschap TASS. Een maand geleden waren de vier leiders voor het eerst in lange tijd bijeen in Berlijn.

Daar werd toen afgesproken dat er een tijdpad zou worden vastgelegd om het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne op te lossen. Volgens Schäfer gaat het opstellen van dat tijdpad gepaard ''zowel langzaam als moeizaam''. Er worden stappen voorwaarts gezet, maar ook doen de gesprekspartners soms weer een stap terug.

De tijd dringt echter, meent Schäfer. ''Het aantal gevechtshandelingen is de afgelopen weken weer toegenomen en op een niveau beland waarop ze lange tijd niet hebben gezeten. De afgelopen dagen is het weliswaar weer wat rustiger geworden, maar het einde van de vijandelijkheden is nog zeker niet in zicht.'' Het is de bedoeling dat tijdens het komende overleg allerlei plooien worden gladgestreken, vooral waar het de uiteenlopende interpretaties van het Minsk-akkoord van februari vorig jaar betreft. De Russische president Vladimir Poetin heeft volgens TASS al toegezegd naar het overleg te komen.

Bron: 112

Geen opmerkingen: