vrijdag 18 november 2016

'EU onderneemt wel degelijk actie richting Oekraïne'

De Europese Unie laat het probleem met het associatieverdrag met Oekraïne niet alleen aan Nederland over, maar probeert ook zelf een uitweg te vinden. Deze week spraken Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, voorzitters van respectievelijk de Europese Raad en de Europese Commissie, met premier Mark Rutte over hoe het Nederlandse parlement alsnog overgehaald kan worden om het verdrag te onderschrijven.

''Maar we zoeken niet alleen naar een oplossing die Nederland tevreden stelt, maar ook over een oplossing die recht doet aan ons verlangen om de banden met Oekraïne aan te halen'', zegt Hugues Mingarelli, de aanvoerder van de Europese delegatie in Oekraïne. Mingarelli wil in een interview met het persbureau Interfax vooral duidelijk maken dat de Oekraïense belangen serieus worden genomen.

''We overleggen wekelijks urenlang met vicepremier Ivana Klimpoesj-Tsintadze die de Europese integratie in haar portefeuille heeft. Meestal gaat het over het associatieverdrag en het vrijhandelsverdrag. Momenteel praten we over een aantal programma's waarmee meer dan 1,2 miljard euro gemoeid is.''

Er wordt door tientallen deskundigen op de ministeries gewerkt aan de invoering van de EU-normen en standaards om de Oekraïense economie langzaam maar zeker in Europese richting te krijgen. Dat werk blijft doorgaan, ook als Nederland definitief besluit om af te zien van ratificatie van het associatieverdrag, aldus Mingarelli. 

Bron: 112

Geen opmerkingen: