woensdag 23 november 2016

Nederland profiteert al van handelsverdrag

Nederland mag dan als enige EU-lidstaat het associatieverdrag met Oekraïne (nog) niet hebben geratificeerd, Nederlandse exporteurs profiteren al wel van de voorlopige invoering ervan. In de eerste negen maanden van dit jaar is het handelsvolume tussen Nederland en Oekraïne met 3,7 procent gestegen naar 1,17 miljard euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die de Europese Commissie gisteren desgevraagd gaf. Vooral de export nam toe.

Bepaalde Oekraïense invoertarieven op de meeste industriële goederen zijn op 1 januari al fors verlaagd of helemaal afgeschaft. Dat blijkt ironisch genoeg voordelig te zijn voor het tegenstribbelende Nederland. Bijna een derde van de Nederlandse export naar Oekraïne bestaat namelijk uit machines en vervoermiddelen, zoals nieuwe of gebruikte tractors of trailers.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het dit jaar uitstekend gaat met deze categorie uitvoer. In heel 2015 werd er voor bijna 200 miljoen euro aan Oekraïne verkocht. Dit jaar staat de teller tot en met augustus op ruim 150 miljoen. Dat is op maandbasis (niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) een stijging van ruim 15 procent. Wel komt de onderlinge handel uit een diep dal. In 2013 was het handelsvolume tussen Nederland en Oekraïne nog 2 miljard.

Meer op Trouw.nl

Geen opmerkingen: