dinsdag 1 november 2016

Opiniepeiler: 'Er is veel frustratie bij de Oekraïners'

De ontevredenheid bij de bevolking over de prestaties van het kabinet van premier Volodimir Hrojsman en over de economische situatie neemt grote vormen aan. Uit een opiniepeiling in opdracht van het Internationaal Republikeins Instituut (IRI) blijkt dat 72 procent van de ondervraagden vindt dat het met hun land de verkeerde kant op gaat, terwijl zelfs 74 procent vindt dat de economische situatie in hun land alleen maar is verslechterd.

De eigen financiële positie wordt door veel Oekraïners als slecht beoordeeld: 35 procent moet sparen om kleding en schoenen te kunnen kopen, 18 procent moet zelfs sparen om voedsel te kunnen kopen.



Het in april aangetreden kabinet komt er slecht af bij de Oekraïners. Van hen vindt namelijk 51 procent dat het kabinet het ronduit slecht doet.

De maatregelen om de corruptie tegen te gaan hebben nog weinig indruk gemaakt op de bevolking. Van de ondervraagden vindt 38 procent dat na de economie de corruptiebestrijding het belangrijkste is om aan te pakken, terwijl 42 procent het de allerbelangrijkste taak vindt voor het kabinet.

De fors gestegen energieprijzen hebben er toe geleid dat bijna driekwart (72 procent) van de Oekraïners aan energiebesparing wil doen. Van hen is 30 procent dat zonder meer van plan. Stephen Nix, de regionale directeur van IRI, meent dat vooral de gestegen woonlasten voor ontevredenheid zorgen. ''Dat kan er toe leiden dat veel mensen voor een populistische partij gaan kiezen. Er is veel frustratie bij de mensen.''

Bron: IRI

Geen opmerkingen: