maandag 21 november 2016

Chinees bedrijf bouwt zonnepanelen bij Tsjernobil

Het Chinese bedrijf CCEC gaat volgend jaar een zonnepanelenpark aanleggen in het verboden gebied rond de in april 1986 verwoeste kerncentrale van Tsjernobil. CCEC gaat daarbij samenwerken met het Oekraïense bedrijf GCL System Integration Technology (GCL-SI). Het zonnepanelenpark moet 1 gigaWatt aan stroom leveren.

Het verboden gebied bestaat uit 2.600 vierkante kilometer bos en grasland. GCL-SI wil nog niet kwijt waar het zonnepanelenpark precies komt, maar een medewerker zeg wel dat technici van het bedrijf al de nodige locaties bekeken hebben. ''Het parlement heeft bepaald dat de plek waar we gaan bouwen is vrijgegeven voor landbouwdoeleinden. Het betekent dat het stralingsniveau inmiddels acceptabel wordt geacht'', aldus de medewerker die zijn naam prijs wil geven.

China heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan met zonnepanelen, maar ook met windenergie op vervuilde grond die zo toch weer opnieuw benut kan worden. In de provincie Shanxi, met veel kolenmijnen, wordt 42 gigaWatt aan electriciteit opgewerkt met zonnepanelen. Bovendien is China de grootste producent van zonnepanelen, vorig jaar goed voor 72 procent van de wereldproductie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: