Als er niet snel vervroegde parlementsverkiezingen komen, dan loopt Oekraïne de kans op een staatsgreep van (ultra)nationalistische milities, met als gevolg dat het land uit elkaar valt en een gemakkelijke prooi wordt voor Rusland. De Georgische ex-president en inmiddels ook voormalige gouverneur van Odessa Micheil Saakasjvili doet deze sombere voorspelling in een interview met de Kyiv Post.
Hij meent dat vervroegde verkiezingen nodig zijn vanwege de niet te bestrijden corruptie, het gebrek aan vertrouwen in de politieke elite en de economische stagnatie. De verkiezingen zijn officieel pas in 2019, maar de Oekraïners zullen daar niet op willen wachten. ''Als de legitimiteit van de politiek wordt betwijfeld en politici niet worden vertrouwd, dan kunnen alleen nieuwe verkiezingen daar verandering in brengen'', meent Saakasjvili. Hij voorspelt dat de uitslag van die verkiezingen verrassend zal zijn. ''Revolutionair. Want een hele generatie politici wordt dan buitenspel gezet.''
Sceptici menen dat het Saakasjvili alleen te doen is om zelf aan de macht te komen, en dat vervroegde parlementsverkiezingen helemaal niet nodig zijn. Hijzelf ziet dat uiteraard heel anders. ''Als we niet op korte termijn nieuwe verkiezingen krijgen, dan zijn maar 5.000 gewapende mannen nodig om overheidsgebouwen te bezetten. Niemand zal zich verzetten.'' Saakasvili ziet vooral een gevaar als het parlement wetgeving aan neemt waarmee de pro-Russische separatisten tegemoet worden gekomen. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot ''een Joegoslavië-scenario voor Oekraïne''. ''Als gewapende groepen de macht grijpen in Charkiv en Odessa, dan zullen ze daar op elkaar gaan schieten.''
Bij verkiezingen zal de bevolking kiezen voor een nieuwe generatie hervormers, zoals hij die inmiddels om zich heen heeft verzameld in Odessa. Hij nam in de afgelopen maanden veel mensen aan die in het Westen zijn opgeleid die inmiddels bestuurservaring hebben opgedaan, maar nog te kort om zelf besmet te worden door de nog overal heersende corruptie.
Saakasjvili heeft inmiddels met zijn pas opgericht Nieuw Volksfront (Roech Novitsj Sil) een kantoor betrokken in het centrum van Kiev. Hij heeft aangegeven dat hij ''geen cent'' aanneemt van oligarchen die uit zijn op politieke macht. Dat heeft intussen geleid tot speculaties dat de partij vanwege geldgebrek niet echt van de grond zal komen, maar Saakasjvili is er van overtuigd dat hij genoeg donaties krijgt vanuit het midden- en kleinbedrijf om het zonder geld van 's lands rijksten kan stellen.
Een andere bedreiging vormt de versplintering die heeft toegeslagen bij de hervormers. Die zijn nu verdeeld over Saakasjvili's partij, de Democratische Alliantie, Kracht van het Volk en Hvilia, een beweging die eerder werd opgezet door aanhangers van Saakasjvili - die zich overigens weer van Hvilia heeft gedistantieerd.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten