dinsdag 22 november 2016

Lavrov ziet niets in overleg op ministerieel niveau

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ziet niets in een overleg met zijn collega's van Oekraïne, Duitsland en Frankrijk over het tijdpad dat een oplossing moet bieden voor het oorlogsconflict in de Donbas. ''Er is geen sprake van consensus'', meent Lavrov. Hij hangt daar de conclusie aan op dat een overleg op ministerieel niveau zinloos is als diplomaten van de vier landen al niet tot een vergelijk kunnen komen.

Een maand geleden besloten de leiders van de vier landen tot het opstellen van het tijdpad, maar vooral ook om tot een eensluidende uitleg te komen van het Minsk-akkoord van februari 2015. Oekraïne wil eerst de Russische troepen weg uit het oosten van het land en het moet er veilig zijn voordat over lokale verkiezingen gesproken kan worden.

Rusland zegt dat het geen troepen in de Donbas heeft en dat die dus ook niet teruggetrokken kunnen worden, dat het slechts een bemiddelaar in het conflict is en geen partij en dat Oekraïne zich aan de afspraken moet houden om lokale verkiezingen toe te staan, de grondwet zodanig te herzien dat de bezette gebieden autonomie krijgen en de separatisten zonder uitzondering amnestie wordt verleend.

Gisteren werd overigens bekend dat de leiders van de vier landen - ook wel de Normandische Vier genoemd - op korte termijn bijeen willen komen. Poetin heeft zijn komst al toegezegd.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: