dinsdag 11 augustus 2015

Rechtse Sektor tegen homoparade in Odessa

Een homofestival in de stad Odessa is geen goed idee. Daar komen problemen van, waarschuwt de regionale leider Serhei Sternenko van de ultranationalistische beweging Rechtse Sektor. Komend weekeinde is de Odessa Pride, volgens Sternenko op touw gezet ''door een onduidelijke organisatie uit Zwitserland'' die er bovendien voor heeft gekozen om het festival in een weekend te houden waarin voetbalfans van Tsjornomorets (Odessa), Zoria (Loehansk), Sjachtar (Donetsk) en Dnipro (Dnipropetrovsk) samen komen in de stad.

''Daar komt ellende van'', meent Sternenko. Hij veronderstelt dat de homoparade op zaterdag bedoeld is om een rel uit te lokken. De Russische media zullen er bovenop duiken om Oekraine weer eens in een slecht daglicht te stellen. Met als gevolg dat er minder toeristen naar Odessa komen omdat de onvriendelijke sfeer ze er niet bevalt.

''Zullen aanhangers van de Rechtse Sektor de deelnemers aan dit homofestival aanvallen? Nee, want wij willen onze tegenstanders in zowel eigen land als in het buitenland niet in de kaart spelen. We gaan niet op provocaties in. Maar we zullen ook niet toestaan dat er zaterdag een homoparade in Odessa is.'' Volgens de regionale leider van de Rechtse Sektor zitten veel inwoners van de stad niet op dit homofestival te wachten. Dat geldt ook voor veel oorlogsveteranen en ultranationalisten.

Odessa Pride begint vrijdag en duurt tot en met zondag. Behalve een homoparade op zaterdag zijn er een festival van homofilms en een foto-expositie gepland.

Zondag is de voetbalwedstrijd van Zoria tegen Tsjernomets, waarbij ook fans van Sjachtar en Dnipro in Odessa worden verwacht.

Een homoparade in Kiev liep op 6 juni uit de hand toen de deelnemers ondanks strenge veiligheidsmaatregelen werden aangevallen met vuurwerk en rookbommen. Dertig aanvallers werden gearresteerd, elf politiemensen raakten gewond.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: