woensdag 19 augustus 2015

Zesde mobilisatieronde leger dreigt te mislukken

De zesde ronde van de mobilisatie van het Oekraïense leger dreigt op een mislukking uit te lopen. Tot dusverre zijn 13.000 van de geplande 25.000 rekruten opgeroepen. Volgens plaatsvervangend directeur Olexander Pravdivets van het mobilisatiebureau van het leger ligt het aan de dienstplichtigen die de deur niet open doen als de mobilisatieoproep wordt aangeboden.

''Maar ze laten ook wel hun werk in de steek en vluchten zelfs naar het buitenland om onder de dienstplicht uit te komen'', verdedigde Pravdivets zich gisteren. Maar Mikola Soengoerovski, directeur militaire zaken van de denktank Razoemkov Center, legt de schuld vooral bij de overheid. ''Als de regering nalatig is, dan kan niet van de Oekraïners worden verwacht dat ze zelf het initiatief nemen en zich aanmelden.''

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken erkende onlangs al dat het moeilijk is om de Oekraïners te motiveren om het leger in te gaan en in het oosten van het land te gaan vechten tegen de separatisten. Hij wil zo snel mogelijk een beroepsleger opzetten.

Presidentieel adviseur Joeri Birjoekov zei begin deze maand echter dat Oekraïne zich een beroepsleger onder de huidige omstandigheden financieel niet kan veroorloven. ''Zo'n leger kost jaarlijks 100 miljard hrivna (4 miljard euro), terwijl maar 40 miljard hrivna beschikbaar is.''

Het leger werd afgelopen jaar uitgebreid van 130.000 naar 232.000 soldaten. Het is de bedoeling dat het leger nog dit jaar 250.000 manschappen telt.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: